Om Johanna

[vc_row][vc_column 0=””][vc_column_text]

Johanna Svanborg (1973) bor i en villa på Gotland med sambo och barn. Hon har under många år arbetat som butiksägare i klädbranschen. År 2016 gav hon ut sin debutbok ”Skalets röda strimma” på eget förlag. Releasen skedde på Rondo i Klintehamn och det blev fullt, om man räknar antal sålda ex på ett releasesläpp så tillhör hon eliten av Gotlandsförfattare med sina 176 sålda ex.

En vecka efter midsommar satte hon sig i bilen och åkte Gotland runt. Hon besökte varenda ställe hon åkte förbi – restauranger, butiker, presentbodar, campingar, Gotlandsfärjan – och frågade om de ville sälja hennes bok. Av 78 ställen tackade 76 stycken ja till att vara med. När ön var avbetad fortsatte hon med resten av Sverige – funkade det på Gotland borde samma sak vara genomförbar i större skala. Det positiva gensvaret hon fick hade ingen hejd – risktäckande matvarukedjan Maxi säljer boken.

Till dags datum så har hon nästan 10.000 sålda ex av sin första thriller.

Den 12/1-17 skrev hon kontrakt med Storytels förlag Storyside. Susanne Alfvengren läste in den och den 18/5-17 släpptes ljudboken.

I slutet på juni 2017 släpptes pocketboken med en helt ny framsida som liknar den som Storyside gjorde till e-boken.

Skalets röda strimma är översatt till engelska (The crimson tear) och till tyska (Der blutrote riss).

Hösten 2018 släppte Svanborg en pekbok ”Bengt och Torsten” där är de båda pojkarna bebisar.

Hösten 2018 släppte hon även en barnbok, den är skriven speciellt till barn med läs- och skrivsvårigheter. Där är Bengt och Torsten 7 år. Den serien heter ”Kockobengan och Torsten med borsten” det blir sammanlagt åtta böcker i den serien.

I thrillerserien som är planerad att bli fyra böcker så får man träffa Bengt och Torsten som vuxna poliser.

I framtiden blir det även fyra ungdomsböcker där Bengt och Torsten kommer att vara ungdomar och senare blir det även fyra deckare där man får träffa Bengt och Torsten som seniorer.

Man ska alltså få följa dessa grabbar från bebisar till gamla gubbar.

Sammanlagt blir det 24 böcker från Johanna:
4st Pekböcker
8st Barnböcker
4st Ungdomsböcker
4st Thrillers
4st Deckare

 

Johanna Svanborg var en av författarna som medverkade på Gotland Art Crime i augusti 2018

Ett evenemang som återkommer den 16 – 18 augusti 2019 då med nytt namn: ”Gotlands Deckardagar”

På årets Gotland Art Crime anordnade Svanborg ”Crimeruin med bubbelvin” tillsammans med författarkollegan Marianne Cedervall. Ett mycket välbesökt evenemang som blir återkommande till nästa års uppföljare på Gotland.

 


Har du länge drömt om att bli författare?

Viljan och drömmen att skriva har funnits sedan jag var tretton år. En dag gav vår svenska lärare oss en åtta verser lång dikt av Elmer Diktonius ”Röd Eemeli” och av denna mörka dikt skulle alla skriva en uppsats. Jag fångades av inspirationen och kunde inte sluta skriva, det slutade med att min uppsats blev tre skrivböcker lång. När läraren sedan skulle läsa upp de tre bästa uppsatserna för klassen så fick min högst betyg. Läraren berömde mig och sa att min uppsats var den bästa han läst, mitt självförtroende växte fler kilometer! Att skriva om mord väckte något till liv i mig, sedermera så blev polisutredningar något jag lusläste och kunde grotta ner mig i ordentligt.

Jag gillar högt tempo när jag skriver, det måste hända något hela tiden. Jag vill att mina läsare ska bli omkullvälta när de läser, man ska inte veta vad som händer på nästa sida. Jag har nu sadlat om från butiksägare till författare och lever numera min dröm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]